Sunday 26 March 2017

MAKANAN TRADISIONAL JOHOR

Assalamualaikum dan salam sejahtera..........
Kali ini saya akan memperkenalkan makanan untuk negeri yang berada di selatan Malaysia iaiti negeri JOHORMasakan dan hidangan di Johor kebanyakkannya dipengaruhi dari Tanah Besar Arab serta kepulauan-kepulauan Melayu yang berhampiran. 
Terdapat sesetengah makanan ini, yang ramuannya begitu unik dan begitu sukar untuk di dapati di negeri-negeri lain.
Kadang kala juadah-juadah enak dari negeri Selatan ini hanya boleh didapati dimajlis-majlis rasmi serta keraian tertentu sahaja.Ada juga dikalangan anak-anak kelahiran negeri Johor Darul Takzim ini tidak mengenali makanan-makanan tradisi mereka. Antatanya ialah, NASI AMBENG, ARISA, dan BURASAK.

NASI AMBENG

                                              Image result for nasi ambeng JOHOR
Nasi ambeng adalah hidangan khas Jawa berupa nasi putih yang diletakkan di atas tampah dan diberi lauk pauk di sekelilingnya. Lauk pauk dapat berupa perkedelikan asin goreng, rempeyeksambal gorengtelur rebus, tempe goreng, urapbihun goreng, dan opor ayam.
Nasi ambeng adalah hidangan yang disajikan dalam selamatan sebagai sebagai lambang keberuntungan. Nasi dimakan beramai-ramai oleh empat hingga lima orang dewasa. Nasi dimakan dengan memakai dengan tangan telanjang, tanpa sendok dan garpu. Penyajian nasi ambeng mengandung permohonan agar semua pihak yang turut serta dikaruniai banyak rezeki.

Nasi ambeng juga populer di Malaysia, terutama di kalangan orang Malaysia keturunan Jawa, dan juga dikenal dengan nama nasi ambang.[1] Hidangan ini juga dapat dijumpai di Singapura. Lauk wajib nasi ambeng di Malaysia adalah serundeng kelapa. Di Malaysia, lauk nasi ambeng yang populer adalah daging ayam masak kecapmi goreng, dan sambal goreng.


ARISA
Image result for .Arisa KUIH JOHOR
  Sejenis makanan unik yang jarang-jarang di temui sekali pun di Johor. Ianya biasa di hidangkan ketika majlis-majlis rasmi bagi golongan elit.

BURASAK
Image result for BURASAK KUIH JOHOR 

Sejenis makanan orang-orang bugis. Beras yang di bungkus dengan menggunakan daun pusang muda dan di masak besama santan. Boleh di dapati pada hari perayaan samada hari raya puasa atau hari raya korban.
Lazimnya Burasak lebih enak dimakan berama ikan parang. Ia akan terlebih istimewa sekirnya ia dimakan bersama Asam Pedas Ikan Parang.


sumber:http://www.caridestinasi.com/makanan-tradisional-johor-best/
                   :http://www.astrogempak.com.my/artikel

No comments:

Post a Comment