Sunday 26 March 2017

MAKANA TRADISIONAL MELAKA

Assalamualaikum dan salam sejahtera.........
Hari ini saya akan memperkenalkan makanan tradisional dari negeri yang bersejarah iaitu negeri MELAKA. Kita sudah sedia maklum dengan sejarajh negeri melakandari seja zaman Parasmiswara hinggalah kini, Namun bukan itu yang saya ak kongsikan haru ini. Hari nin saya nak kongsikan makanan tradisional negeri ini. Antaranya ialah ASAM PEDAS, BUAH MELAKA, dan TELUR PINDANG

ASAM PEDAS
Image result for asam pedas melaka

Kebiasaannya bahan-bahan yang mesti ada ialah terdiri daripada ikan (kebiasaannya ikan parangikan tenggiriikan merah dan ikan terubuk), cili keringbawang merahbawang putihbelacanhalialengkuaskunyit hidup (jika ingin menyedapkan lagi masakan), seraidaun kesumbunga kantanasam jawaasam gelugur atau daun limau purut. Bahan-bahan ini hendaklah mengikut sukatan masakan.
Cara untuk membuatnya cili kering, bawang merah dan putih, halia dan belacan dikisar atau ditumbuk lumat. Serai dan lengkuas diketuk dan bunga kantan dibelah empat. Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar dan lengkuas tadi kedalam periuk sehingga naik baunya dan garing. Jangan pula hangus. Selepas itu masukkan air asam jawa mengikut banyak atau sedikit sukatan masakan. Ikan yang telah dibersihkan dimasukkan sehingga mendidih. Akhir sekali masukkan serai, daun kesum, bunga kantan, asam gelugur/asam jawa atau daun limau purut.

BUAH MELAKA
Image result for buah melaka
Kuih onde-onde atau juga dikenali sebagai buah melaka merujuk kepada sejenis kuih yang diperbuat daripada bahan-bahan seperti tepung beras pulut, manisan, kelapa muda parut, garam, air dan daun pandan (untuk warna dan baunya yang harum).

TELUR PINDANG
Image result for telur pindang melaka
Bagi krturunan Jawa di Melaka, Pindang dianggap sebagai satu elemen atau makanan penting yang perlu ada untuk majlis-majlis seperti kenduri aqiqah, kenduri kahwin, malam berinai, ulangtahun kelahiran dan majlis berkhatam. Telur Pindan akan direbus selama 2 hari 2 malam bersama-sama dengan pelbagai rempah ratus dan dedaun herba. Perbezaan Telur Pindang masyarakat Jawa di Melaka dan tempat lain adalah rempah ratus akan ditumis terlebih dahulu supaya kulit telur akan menjadi lebih berkilat dan licin.
Telur Pindang bukan sahaja berkhasiat malah sesuai dimakan sesiapa sahaja kerana banyak mengandungi herba dan rempah ratus yang bagus untuk kesihatan. ur Pindang dianggap sebagai satu elemen atau makanan penting yang perlu ada untuk majlis-majlis seperti kenduri aqiqah, kenduri kahwin, malam berinai, ulangtahun kelahiran dan majlis berkhatam. Telur Pindan akan direbus selama 2 hari 2 malam bersama-sama dengan pelbagai rempah ratus dan dedaun herba. Perbezaan Telur Pindang masyarakat Jawa di Melaka dan tempat lain adalah rempah ratus akan ditumis terlebih dahulu supaya kulit telur akan menjadi lebih berkilat dan licin.
Telur Pindang bukan sahaja berkhasiat malah sesuai dimakan sesiapa sahaja kerana banyak mengandungi herba dan rempah ratus yang bagus untuk kesihatan. 


sumber:http://kenalimelaka.blogspot.my/p/makanan.html
                   :http://hafanie.blogspot.my/

No comments:

Post a Comment