Sunday, 12 March 2017

MAKANAN TRADISIONAL PAHANG

 Assalamualaikum dan Salam sejahtera..............
hari ini saya masih akan memperkenalkan makanan dari negeri panatai timur iaitu negeri PAHANG.Pahang negeri yang sangat luas. Pahang terkenal dengan tempat pelancongannya seperti, Cameron Highland dan Taman Negara.
Jadi hari ini saya akan memperkenalkan makanan yang melambamgka negeri Pahang yang saya yakin ramai yang mengetahui kesedapan maknanan tradisional negeri Pahang. Antaranya, IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK, SAMBAL HITAM, dan GULAI LEMAK SIPUT SEDUT SUNGAI.


                                                       Image result for makanan tradisional yang melambangkan negeri pahang                                                 
Ikam patim masak tempoyak sangat terkenal di nereri Pahang terutamanya di daerah Temerloh. Gulai Tempoyak Ikan Patin amat sedap dinikmati bersama nasi putih, ulam-ulaman dan aneka sambal.




                                                           Image result for sambal hitam negeri pahang      


Sambal Hitam yang sangat terkenal di Pahang Barat. Sambal hitam ini cukup unik dan hanya boleh ditemui di sekitar Jerantut, Kuala Lipis dan Raub. Selain boleh dijadikan perisa dalam makanan, belimbing buluh boleh juga dibuat sambal dikenali sambal hitam dikalangan penggemarnya dan enak dimakan bersama nasi putih, pulut, lempeng dan seumpamanya. Kalau sudah belimbing hitam yang digunakan semestinya sambal yang dihasilkan 'berwajah' hitam tapi keenakan rasanya menjadi sebutan. 

                                     Image result for gulai lemak siput sedut negeri pahang   


Gulai Lemak Siput Sedut merupakan makanan tradisi yang terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu Pahang. Sajian ini berasaskan siput sedut yang banyak terdapat di dalam sungai dimasak bersama bahan-bahan lain seperti keladi, batang serai, daun kunyit, asam gelugor, santan cair, pati santan, garam dan gula secukupnya. Cara penyediaan masakan ini sama seperti masakan gulai yang lain. Bezanya pada bahan utama iaitu siput sedut. Sebelum memasak, siput sedut perlu dipotong bahagian hujung untuk mengeluarkan kotoran dan memudahkan ia disedut semasa makan.


souses:akuanakpahang.blogspot.com



No comments:

Post a Comment